Caput mundi tekstboek

Prijs: € 37,33
Verwachte levertijd: 3 werkdagen

Omschrijving

Caput Mundi, een cultuurgeschiedenis van Rome en omstreken Caput Mundi 'Hoofdstad van de wereld' is een prachtig boek met 400 afbeeldingen, in kleur, over het oude Rome. Het boek kan uitstekend gebru...
Lees meer

Gerelateerde artikelen

Uitgebreide omschrijving

Caput Mundi, een cultuurgeschiedenis van Rome en omstreken

Caput Mundi 'Hoofdstad van de wereld' is een prachtig boek met 400 afbeeldingen, in kleur, over het oude Rome. Het boek kan uitstekend gebruikt worden als voorbereiding op een reis naar Rome. Ook als u niet zelf naar Rome gaat, biedt dit boek een mooi overzicht van de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de Eeuwige Stad, zowel in de Oudheid als in de Renaissance.

Caput Mundi bestaat uit 8 hoofdstukken:
- Drie hoofdstukken waarin de historische lijn het uitgangspunt vormt voor informatie over de architectuur en kunst in de stad en haar omgeving.
- Aan Keizer Augustus is een hoofdstuk over Mussolini en Rome gekoppeld.
- Er is speciale aandacht voor het Forum Romanum.
- Een hoofdstuk biedt informatie over de belangrijkste aspecten van de Romeinse kunst.
- Er wordt aandacht besteed aan de eerste christenen en de joden in Rome.
- Een hoofdstuk is gewijd aan de Griekse beelden in Rome.
- Een hoofdstuk over Rome in de Renaissance en Barok.
- Tot slot is er een uitvoerig hoofdstuk over Pompeji

Op Nederlandse Gymnasia dient dit boek als voorbereiding op de Rome-reis en als onderdeel van het vak Latijnse taal en cultuur (LTC).

Charles Hupperts en Elly Jans hebben docenten die de komende jaren met hun leerlingen naar de Vrbs reizen met Caput Mundi een enorme dienst bewezen. Zozeer zelfs, dat de eerste vraag na lezing bij ondergetekende is: 'Waarom verscheen zoiets niet eerder?' Dit boek is namelijk de eerste recente cultuurgeschiedenis van de stad Rome in het Nederlandse taalgebied. Gidsen, bundels en reisverslagen (en vertaalde werken zoals dat van Robert Hughes) zijn er genoeg, maar tot dusver ontbrak een cultuurhistorisch overzicht. Met hun ervaring in het onderwijs - en daarmee het ontsluiten van wetenschap voor een breder publiek - hebben de auteurs een boek geschreven dat niet slechts voor docenten interessant is. Caput Mundi biedt een goede introductie voor een ieder die de stad diepgaander wil leren kennen. De half-chronologische, half-thematische opbouw maakt de complexe interactie tussen verschillende wetenschappelijke disciplines inzichtelijk. Voor reizigers die al wel ingeleid zijn in het klassieke Rome kan het boek ook nieuwe inzichten verschaffen. Bijvoorbeeld: de wisselwerking tussen Augustus en Mussolini is fundamenteel voor het begrip van de manier waarop keizerlijk en fascistisch erfgoed in Rome naast elkaar bestaan, maar is zeker niet canoniek te noemen in de bestaande introducerende literatuur. Dat de auteurs deze twee onderwerpen in één hoofdstuk behandelen is in het genre dus vernieuwend. Dat voorbeeld is ook tekenend voor de ambitie van de auteurs. Het boek is geen algemene geschiedenis van de stad en de klassieke cultuur, het is geen persoonlijke beschouwing, maar is erop gericht het begrip van Rome te vergroten. Met Caput Mundi ter hand wordt de gelaagde stad iets beter te bevatten. Lezend drong zich vervolgens een tweede vraag op: 'Is het wel een cultuurgeschiedenis?' Immers, een cultuurgeschiedenis zou een overzicht zijn van de hele geschiedenis van de stad. In dit werk worden echter periodes overgeslagen. De meest opvallende omissie is het ontbreken van de jaren die we identificeren met het gebrekkige woord middeleeuwen. Wel is er aandacht voor de klassieke oudheid en receptie daarvan in het fascistische tijdperk, de renaissance en de barok, maar weer niet voor de 18de en 19de eeuw. Wat mij betreft is de ondertitel daarmee niet helemaal dekkend. Het is geen cultuurgeschiedenis maar laat zich veel beter typeren als een grondige introductie op de klassieke cultuur in Rome. Ondanks dit alles is Caput Mundi een mijlpaal. Het is een werk waarvan de komende jaren dankbaar gebruik zal worden gemaakt én waarop we tevens kunt voortbouwen.
Uitgever Eisma Edumedia bv
Druk 1
ISBN/EAN 9789087717742
Auteur Hupperts, Ch.
Vakken Latijnse taal en cultuur
KCV

Anderen bestelden ook: