Erfgoed - de geschiedenis van een begrip

Prijs: € 39,95
Verwachte levertijd: 3 werkdagen

Omschrijving

Het woord 'erfgoed' wordt tegenwoordig vooral toegepast in het begrippenpaar 'cultureel erfgoed'. Een ander gebruik van het woord 'erfgoed' richt zich juist op de immateriële betekenis van het woord. ...
Lees meer

Gerelateerde artikelen

Uitgebreide omschrijving

Het woord 'erfgoed' wordt tegenwoordig vooral toegepast in het begrippenpaar 'cultureel erfgoed'.
Een ander gebruik van het woord 'erfgoed' richt zich juist op de immateriƫle betekenis van het woord. Dan gaat het onder meer om de geestelijke erfenis van een denker of kunstenaar. In die laatste betekenis heeft het begrip 'erfgoed' een langere geschiedenis dan in de eerste.

In Erfgoed. De geschiedenis van een begrip worden de verschillende geschiedenissen van het begrip gereconstrueerd en geanalyseerd. Allereerst wordt aandacht besteed aan de juridische herkomst en ontwikkeling van het woord 'erfgoed'. Willem Frijhoff belicht de religieuze dimensie ervan. Andere auteurs richten zich op verwante begrippen, zoals 'monument' of 'oudheden'. Eco Haitsma Mulier besteedt aandacht aan het begrip 'erflaters', bekend geworden door de beroemde publicatie Erflaters van onze beschaving van Jan en Annie Romein (1938). Eric Ketelaar, Gerard Rooijakkers en anderen bespreken elk een bepaald werkingsveld binnen het cultureel erfgoed: archieven, literatuur, archeologie, volkskunde.

De bundel wordt afgesloten met een beschouwing van Wessel Krul over de behoefte van sommigen zich af te zetten tegen de erfgoedgedachte of zelfs de drang om erfgoed te vernietigen.

Frans Grijzenhout is hoogleraar Cultureel erfgoed, restauratie en conservering aan de Universiteit van Amsterdam.
Uitgever Amsterdam University Press
Druk 1
ISBN/EAN 9789053569122
Auteur Grijzenhout, F.
Vakken Geschiedenis en Staatsinrichting

Anderen bestelden ook: