In het spoor van Plato's symposium eros in de westerse cultuur

Prijs: € 17,50
Verwachte levertijd: 5 werkdagen

Omschrijving

¿Daarom prijs ik altijd de macht en de kracht van de liefde zoveel als ik kan¿ ¿ Socrates, in Plato¿s SymposiumPlato¿s filosofie van de Eros uit het Symposium heeft in de westerse geschiedenis een ong...
Lees meer

Gerelateerde artikelen

Uitgebreide omschrijving

¿Daarom prijs ik altijd de macht en de kracht van de liefde zoveel als ik kan¿ ¿ Socrates, in Plato¿s Symposium

Plato¿s filosofie van de Eros uit het Symposium heeft in de westerse geschiedenis een ongehoord sterke weerklank ondervonden. Het Symposium heeft zijn sporen nagelaten, niet alleen bij christelijke denkers als Augustinus, maar ook bijvoorbeeld bij Nietzsche en Bataille. De doorwerking van het eros-thema raakt aan wezenlijke kwesties van de filosofie: de relatie van het ¿zelf¿ en de ander, verlangen en transcendentie, rede en passie, zelfliefde en de liefde tot God. Steeds opnieuw heeft Plato¿s Symposium inspiratie geboden voor fundamentele reflecties op wat de mens ten diepste beweegt.

Dit boek geeft een indruk van de doorwerking van het eros-thema in de westerse cultuur. De bijdragen laten zien hoe de notie van eros grote denkers heeft uitgedaagd om de problematiek van de liefde te doordenken, vaak in samenhang met die ¿andere¿ liefde waar de bijbel over spreekt, de agapè. Behalve aan de befaamde these van Anders Nygren over de onverenigbaarheid van Eros en Agapè wordt ook aandacht geschonken aan de encycliek Deus caritas est van paus Benedictus XVI, die de diepere eenheid van beide vormen van liefde verdedigt.

In het spoor van Plato¿s Symposium biedt een breed en boeiend palet van bijdragen over de ongehoorde zeggingskracht van Plato¿s filosofie van de Eros door de eeuwen heen.

Uitgever Valkhof Pers
Druk 1
ISBN/EAN 9789056253288
Auteur Velde, R. te
Vakken Filosofie

Anderen bestelden ook: